Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Pensiile au ajuns în criză

Pensiile au ajuns în criză

 Criza financiară s-a soldat cu un impact considerabil asupra sistemelor de pensii din ţările Europei şi Asiei Centrale (EAC)* şi multe guverne au fost tentate să implementeze modificări de politici ca răspuns la deficitele de pensii sporite, relatează ‘Pensiile în criză,’ un raport al Băncii Mondiale emis astăzi. Însă, în pofida caracterului sever al crizei, aceasta păleşte în comparaţie cu criza demografică pe care o va întâmpina regiunea şi experţii Băncii Mondiale recomandă insistent ţărilor din regiune să nu opereze careva modificări de politici axate pe soluţionarea constrângerilor fiscale pe termen scurt, care ar genera perspective şi mai sumbre pentru cele pe termen lung.

 Noul raport analizează impactul crizei financiare asupra sistemelor de pensii din ţările EAC, examinează răspunsurile iniţiale de politici din partea guvernelor individuale şi oferă recomandări privind modalităţi de consolidare a sistemelor de pensii în regiune atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Experţii Băncii Mondiale au conchis că, deşi sistemele de pensii din EAC sunt de toate formele şi dimensiunile, niciun sistem de pensii, cât de bine n-ar fi structurat, s-a dovedit a fi imun în faţa crizei.

 „Criza financiară afectează diferit fiecare componentă a sistemului de pensii şi, chiar dacă magnitudinea şi perioada pot fi diferite, fiecare componentă este afectată negativ,” a declarat Anita Schwarz, autorul principal al raportului şi economist superior pentru regiunea Europa şi Asia Centrală a Băncii Mondiale. „Declinul brusc în producţie şi reducerea bazei fiscale generale au diminuat mijloacele publice disponibile pentru sistemele de pensii, majorând în acelaşi timp şomajul, iar scăderea salariilor şi deprecierea activelor financiare au afectat negativ sistemele finanţate din contribuţiile angajaţilor şi angajatorilor.”

 Noul studiu constată că ţările EAC, odată ce au fost afectate de un şoc subit în raport cu soldurile fiscale ale sistemelor de pensii, au început să examineze şi să implementeze modificări de politici care majorează resursele şi reduc cheltuielile. Raportul avertizează factorii decizionali, că acţiunile ce generează beneficii pe termen scurt pot implica costuri suplimentare pe viitor. Potrivit unei simulări, chiar şi cel mai grav scenariu al crizei financiare păleşte faţă de efectele crizei demografice iminente din regiune.

 „Este alarmantă situaţia pe care ţările Europei şi Asiei Centrale o vor constata în curând, odată ce populaţia regiunii continuă să înainteze în vârstă,” a menţionat Schwarz. „Deficitele iminente în cadrul sistemelor de pensii pot fi de trei ori mai mari decât se anticipează în prezent şi se aşteaptă să rămână la acel nivel pentru o perioadă de peste 20 de ani, până la o uşoară îmbunătăţire. Factorii decizionali trebuie să folosească oportunitatea prezentată de criza actuală pentru abordarea problemelor pe termen lung, care ar putea aduce la faliment sistemele de pensii exact când numărul persoanelor care au nevoie de ele este în creştere.”

 Ţinând cont de diversitatea ţărilor EAC, nu există un tipar pentru reforme. Raportul recomandă în linii generale – în dependenţă de ţară – o combinaţie de măsuri, inclusiv tranziţia spre indexarea la inflaţie a pensiilor după pensionare, creşterea vârstei de pensionare şi egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei, la fel şi reducerea pensionării anticipate. Suplimentar, el sugerează acordarea unei asigurări mai bune contra volatilităţii pieţelor financiare şi recomandă accelerarea reformelor cadrelor de reglementare şi supraveghere, care vor permite fondurilor de pensii să câştige rate de rentabilitate mai bune, împreună cu dezvoltarea continuă a pieţelor de capital. În final, raportul recomandă insistent guvernelor să promoveze creşterea gradului de conştientizare în rândul cetăţenilor referitor la faptul că, pentru a fi durabile, pensiile publice vor trebui să fie mai puţin generoase decât în trecut.

Comunicat, Banca Mondială